Radek Folprecht

Hrádek nad Zámostím

8. 04. 2015 17:56:31
/ zříceniny České republiky
Asi 20 minut svižné jízdy koňmo od Boleslavského hradu jižním směrem, na skalním ostrohu nad levým břehem řeky Jizery, se nalézá zřícenina starého gotického hrádku mnoha jmen. Ta rozdílná jména, ač spolu přímo nesouvisející, jsou však vždy nití souvislosti svázána s historií či lokalizací předmětného středověkého sídla. Ať už se tedy setkáte s názvy Hrádek nad Zámostím (Zámostí je osada u Jizery, kde stával v té době dřevěný most), Myškův Hrádek (Drobní šlechtici Myškové na hrádku svého času žili. Jeden zdroj uvádí i Myšky z Hrádku, ale to pravděpodobně došlo k záměně s úplně jinými obyvateli sídla.), Starý Stránov (Toto jméno se objevuje po výstavbě nového hradu Stránov na dohled přes Jizeru.), Hrádek nad Jizerou nebo dokonce Hrádek u Krnska (Nedaleká obec Krnsko leží na druhém břehu Jizery a byla střediskovou obcí pozdějšího panství Krnsko zde.), pak vězte, že se vždy jedná o stejnou a tutéž zříceninu.

Hrádek nad Zámostím se ojevuje jako dřevěná novostavba snad někdy ve druhé polovině 13. století. První písemná zpráva pak pochází až z roku 1297, ačkoli existence psacích potřeb je v Království českém doložena mnohem dříve. Jako majitel je tímto záznamem uváděn Mikuláš z Hrádku (a to máme další název do seznamu, pouze Hrádek, ale takových bylo...).

Koncem 14. století se Hrádek dostává do rukou drobného šlechtické rodu Myšků, od těch dob psaných z Hrádku. Některý z Myšků nechal dřevěný hrádek přestavět na zděný a ten je v držení rodu až do roku 1469. Pak se zde vyskytoval nějaký majitel, či majitelé, bez bližší specifikace. A když byl na konci 15. století Hrádek připojen k panství rodu Stránovských ze Sovojevic, kteří sídlili přes řeku na nedalekém hradě Stránov, přestal se užívat k trvalému bydlení majitelů a postupně upadal. Materiál využili místní obyvatelé ke stavbě chalup, někteří dokonce přímo v areálu původního hradu.

Hrádek nad Zámostím proplul časem bez významnějších událostí za svými zdmi, které by nějak ovlivnily dějiny. Nebyla zde zavražděna žádná klíčová osobnost, nebyla zde podepsána žádná královstvítvorná smlouva a ani se o něj nevedla žádná významná bitva. Snad jediné stojí za zmínku, pokud budeme brát v potaz obytné budovy implantované do zřícenin hradních objektů, patří Hrádek nad Zámostím k nejstarším v současnosti obývaným hradům u nás.

Autor: Radek Folprecht | karma: 17.70 | přečteno: 757 ×
Poslední články autora