Horkovzdušné balóny

26. 10. 2010 18:30:59
Horkovzdušný balón prý patří statisticky mezi nejbezpečnější dopravní prostředek, ještě bezpečnější než klasické letadlo těžší vzduchu, což asi bude pravda. Například není znám případ unesení horkovzdušného balonu teroristy. Ale na druhou stranu balón těžko můžeme využít k dopravě pasažérů z bodu A do bodu B, tedy hovoříme-li hlavně o tom bodu B. A tak se dnes balónů používá pro zájemce z řad veřejnosti vesměs pouze pro vyhlídkové lety.

balony21.jpg
Horkovzdušný balón se skládá ze tří hlavních částí: obalu, koše a hořáku. K naplnění obalu vzduchem (nafouknutí balónu) se používá ventilátor, který není součástí balónu a za letu zůstává na zemi.
Obal je určen k uzavření vzduchu, který po ohřátí zapříčiní to, že celá balónová soustava dosáhne průměrné hustoty menší, než je hustota vzduchu okolního. Tím je umožněn let. Obaly se šijí ze speciální neprodyšné polyesterové nebo nylonové textilie. V horní části je paraventil pro kontrolované vypouštění vzduchu z balónu. Pod výrazem ventil si zde nesmíme představit obvyklý kovový strojařský prvek, ale jedná se o integrovanou část obalu, která se jednoduše otevře. Paraventil se ovládá lankem procházejícím přes kladky vnitřkem obalu a v uzavřené poloze je fixován vnitřním přetlakem.
Ta šedá „housenka“ na obalu (viz. foto vpravo) je rotační ventil, který slouží pro natáčení balónu kolem svislé osy. Rotační ventil balón mít nemusí a ani ho každý typ nemá.
Koš má kovový rám a stěny jsou vyrobeny z lehkého materiálu, např. z proutí nebo rákosu. V koši jsou kromě posádky umístěny palivové láhve, malý hasicí přístroj, lékárnička (dle vyhlášky?), letové přístroje (výškoměr, variometr), ...
Hořák ohřívá vzduch v obalu, spaluje propan nebo propan-butan (LPG).

 

Z historie

19. září 1783 bratři Joseph-Michel a Jacques-Étienne Montgolfierovi vypustili balón naplněný teplým vzduchem a nesoucím posádku. Posádkou při tomto letu nebyli lidé, ale pokusu se nedobrovolně podrobili beran, kohout a kachna. Let skončil úspěchem, všichni přežili a tím bylo dokázáno, že případným dalším letcům by se během letových aktivit také nemuselo nic zlého přihodit, jak sýčkoval místní farář. Postupně se tedy do balónových košů odvážili vkročit i lidé. Nejprve tito odvážlivci podnikali jen sporadické výstupy v upoutaných balónech nízko nad zemským povrchem. Postupně jak nabírali odvahu tak nabírali také výšku a bylo jen otázkou času, kdy jim začne překážet lano poutající balón k zemi. A netrvalo to dlouho a již 21. listopadu 1783 podnikli Jean-François Pilâtre de Rozier a François Laurent d'Arlandes první volný let balónem. Od té doby se začala vzduchoplavba - pokud si trochu zapřeháníme ve výrazech -  lavinovitě šířit.

Pro balóny na teplý vzduch se vžil název montgolfiéry.


Fotogalerie:

balony01.jpg
Balón vynořující se zpoza vegetace při startu.

 

balony06.jpg
Stejný balón jako na předcházejícím i následujícím snímku. Jedná se o typ BB34Z o objemu 3400m3, je dimenzován pro maximálně 7 lidí. Tento létá pod značkou OK-7770.

 

balony05.jpg

 

balony04.jpg
Sympatické na balónovém létání je, že na vás nefouká vítr neboť balón si nuceně udržuje jeho rychlost i směr. Taktéž výška letu se pohybuje při vyhlídkových letech do 500 m, ale většinou se létá níže, takže teplota je prakticky stejná jako na zemi. Červenobílý balón na obrázku je typu BB37Z s objemem 3700m3, uveze 7 lidí, je registrován jako OK-8881.

 

balony18.jpg
Decentně modrý balón, který „koloristicky nekřičí“ v krajině, je největší ze zde představených balónů. (OK-6360, typ BB42Z, objem 4200m3, létat v něm může až 8 lidí)

 

balony15.jpg
balony17.jpg

balony11.jpg
Příprava balónů k letu. Ten větší, registrovaný jako OK-7536, je typu BB34Z, objem má 3400m3 a letět s ním může maximálně 7 lidí. Data toho menšího ve stejném pořadí jsou: OK-7546, BB26Z, 2600m3, 5 lidí.

 

balony12.jpg

balony13.jpg

Ještě se vrátíme k řízení balónu. Výška letu se reguluje ohříváním/neohříváním, případně odpouštěním, vzduchu. A protože směr větru není v každé výšce stejný, lze do jisté míry směrově řídit let balónu. Toho se využívá v soutěžním balónovém létání, kde se závodí v disciplínách, jako je let na určený cíl nebo více cílů nebo "volné stíhání" pořadateli nastrčeného balónu. Poslední disciplínu neplést s dogfightem, má to k němu ještě dále než stíhací vzducholoď Karel od Cimrmanů.

 

balony14.jpg

 

Autor: Radek Folprecht | úterý 26.10.2010 18:30 | karma článku: 22.97 | přečteno: 5812x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...