Radek Folprecht

Stará vodárenská věž v Mladé Boleslavi

19. 11. 2013 19:30:59
"Vodárny jsou klenot města nejušlechtilejší a nejpotřebnější", řekl moudrý Václav Krocín z Drahobejle (1532-1605).
Mladá Boleslav, stará vodárenská věž.

Stará vodárenská věž v Mladé Boleslavi, pohled z Ptácké ulice.

 

Mladá Boleslav

Stará vodárenská věž (vlevo) byla zakomponována do městských hradeb.

 

Mladoboleslavský hrad i s později postaveným městem, stojící na velkém skalním ostrohu nad soutokem Jizery a Klenice, neměly po dlouhou dobu vlastní zdroj vody. Lidé tedy museli pro vodu chodt dolů k oběma tokům a později též k Podstupenskému prameni, což od nich vyžadovalo nemálo času a úsilí. Takže nejčastější odpovědí Boleslavanů na otázku: "Kam jdeš?", bylo nevrlé: "Pro vodu! Kam bych asi tak šel!?"

První věž zajišťující zásobování Mladé Boleslavi vodou nechali postavit páni z Cimburka v roce 1496. Věž stála na místě dnešní staré vodárenské věže na městských hradbách. Použitým stavebním materiálem bylo dřevo. Do věže byla čerpána voda z podstupenského pramene spodní vody pod hradbami, z věže se voda rozlévala již samospádem dřevěným potrubím do městských kašen. Ten kousek od kašny do baráku si to lidé nosili ve vědrech.

Původní věž však neměla dlouhého trvání a v polovině 16. soletí místo ní nechal Arnošt Krajíř z Krajku postavit věž novou. Tu poničil roku 1612 požár. Zde si možná někdo řekne, co to musí být za pech, že shoří vodárenská věž? To máte podobné, jako když vám shoří parník, moře vody okolo a stejně s tím nic nenaděláte. Ale voda je zkrátka potřeba, takže za chvíli tam vstala, jako bájný fénix z popela, věž nová.

A ta se pro změnu v roce 1721 na Bílou sobotu zřítila, takže Boleslavané měli toho roku pěkně pokažené Velikonoce. Nic však nebylo ztraceno a za dva roky již na stejném místě stála opět nová, tentokrát barokní, vodárenská věž, kterou dle plánů architekta Pavla Ignáce Bayera zhotovil stavitel Mikuláš Rossi.

K významné rekonstrukci městského vodovodu včetně vodárenské věže došlo roku 1874. A v roce 1906 věž přestala svému účelu sloužit definitivně. Od té doby začala víceméně chátrat a dnes je ve velmi zuboženém stavu.

Věž je zanesena v seznamu kulturních památek ČR.

  Mladá Boleslav, stará vodárenská věž.
 

Stará vodárenská věž, Krajířova ulice.

 

  Mladá Boleslav, stará vodárenská věž.
 

Na střeše se vytvořil "izolovaný" biotop.

 

Mladá Boleslav, stará vodárenská věž.
 
Mladá Boleslav

Stará vodárenská věž byla roku 1894 nahrazena o poznání mohutnější a vyšší novou věží v novorenesančním slohu, která dnes slouží jako stavební úřad. Jiných věží na této fotografii není, identifikace je tedy jednoduchá.

 

Autor: Radek Folprecht | karma: 15.88 | přečteno: 930 ×
Poslední články autora