Radek Folprecht

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny

10. 04. 2013 12:50:59
V roce 1690 byla na popud majitele mnichovohradišťského panství, hraběte Arnošta Josefa z Valdštejna, při severním okraji zámeckého parku započata stavba kapucínského kláštera s kostelem sv. Tří králů. Stavitelem strohých funkčních budov, odpovídajících zvyklostem tohoto řádu, byl kapucínský páter Jiří z Mnichova. Nejprve byl dokončen roku 1693 kostel a o pár let později celý klášter.
Řádový Kostel sv. Tří králů a kaple sv. Anny.

Jednolodní řádový kostel sv. Tří králů (vlevo) a kaple sv. Anny (vpravo).
Kaple byla stavba panská, určená veřejnosti, od strohé řeholní architektury
kostela s klášterem se liší markantní zdobeností. Kapucíni kapli pouze spravovali.
Vpředu před kostelem stojí socha sv. Anny.

 

Před kostelem stojí socha sv. Anny od kosmonoského sochařského mistra Martina Jelínka, kterou nechal zhotovit František Josef z Valdštejna roku 1714. Bylo to symbolické poděkování svaté Anně, že odklonila od jeho panství morovou epidemii, která předchozí rok vtrhla do Čech z Vídně. Otázkou zůstává, zda uváděný rok instalace sochy je v literatuře pravdivý, či zda se pan hrabě neunáhlil (i když nakonec to dobře dopadlo). Zmiňovaná velká morová epidemie, mimochodem poslední, řádila v Čechách totiž po oba dva roky stejně intenzivně a polevila až v roce 1715.

Protože kostel sv. Tří králů přestal zanedlouho kapacitně vyhovovat, nechala k němu Marie Markéta Valdštejnová, rozená Černínová z Chudenic, přistavět v letech 1723-1724 kapli. Možná by bylo dobré vysvětlit, proč se zde najednou objevovalo tolik věřících. Lidé totiž připisované zásluhy svaté Anny nebraly na lehkou váhu, zvláště potom, co František Josef z Valdštejna založil nadaci na bohoslužby s procesím k soše sv. Anny. Obliba těchto akcí postupně rostla a časem prý nebyly výjimkou ani dvacetitisícové počty účastníků. A to byl ten podnět ke stavbě kaple sv. Anny.

V kapli sv. Anny je od roku 1785 pohřben vojevůdce Albrecht z Valdštejna a jeho žena Lukrécie. Do Mnichova Hradiště nechal jejich ostatky převézt z kartuziánského kláštera ve Valdicích Vincenc z Valdštejna, neboť tamní klášter byl roku 1782 dle dekretu Josefa II. zrušen.

A hned ve stejném roce 1785(*), kdy se Albrecht přestěhoval, a v rámci stejných josefínských reforem, které padly na valdickou kartouzu, byl zrušen i kapucínský klášter v Mnichově Hradišti. Kapucínům bylo naštěstí dovoleno v objektu dožít, takže nemuseli řešit ožehavou otázku kam se sebou. Poslední mnich zde v klidu dožil roku 1811(*). No, v klidu... Prostě na to chudák nesměl myslet. Poté bylo zařízení kláštera rozprodáno, celý komplex byl připojen k zámku a po úpravě interiérů obydleli původní mnišské světnice panští úředníci. Kostel a kaple naštěstí zůstaly touto akcí nedotčeny.

Stáhnout článek v PDF
Dnes využívá klášterní budovy sdružení pro péči o duševně nemocné Fokus. V kostele a kapli je lapidárium a zavede vás sem jedna z prohlídkových tras mnichovohradišťského zámku. Barokní sochy, umístěné v lapidáriu, pochází ze sochařských dílen Matyáše Bernarda Brauna, rodiny Jelínků, Ignáce Františka Platzera a jiných.

(*) Někde jsou uváděny roky 1787 a 1814.

 

Zámek Mnichovo Hradiště

Zámek Mnichovo Hradiště

S historií a dispozicí zámku Mnichovo Hradiště včetně fotografií se můžete seznámit v článku pod tímto odkazem.

 

 

Pohled na kapucínský klášter a kostel sv. Tří králů ze zámecké zahrady.

Pohled na kapucínský klášter a kostel sv. Tří králů ze zámeckého parku. V době aktivní historie kláštera zde pravděpodobně byla klášterní zahrada. Jak vidíte z fotografie, kapucínská architektura byla až extrémně strohá.

 

Komplex kapucínského kláštera s kostelem a kaplí.

Komplex kapucínského kláštera s kostelem a kaplí,
nejvýraznějším a nejzdobnějším objektem je kaple sv. Anny.

 

Socha sv. Anny.

Barokní socha sv. Anny.

 

Průčelí kaple sv. Anny je bohatě zdobené.

Průčelí kaple sv. Anny je bohatě zdobené.

 

Kaple sv. Anny, detail barokní výzdoby.

Kaple sv. Anny, detail barokní výzdoby.

 

Kaple sv. Anny, detail barokní výzdoby.

Kaple sv. Anny, detail barokní výzdoby.

 

Kaple sv. Anny, detail měděného chrliče.

Kaple sv. Anny, detail měděného chrliče.

 

Nejvýraznějším objektem komplexu kapucínského kláštera je kaple sv. Anny.

Nejvýraznějším objektem komplexu kapucínského kláštera je kaple sv. Anny.

 

Brechlerův dům.

Brechlerův dům.

S klášterním areálem sousedí zajímavý barokní dům, zvaný Brechlerův či úřednický. Tento dům byl postaven roku 1760 a jméno zdědil po Ignáci Josefovi Brechlerovi. Ten zde bydlel od roku 1777 a byl administrátorem valdštejnských panství.
Pro fajnšmekry: Bohaté informace o historii asi 350 mnichovohradišťských domů včetně historických i současných fotografií naleznete v knize Můj dům, můj hrad od místní archivářky Heleny Průškové.

 

Pohled ze zámeckého parku na klášterní stavby.

Pohled ze zámeckého parku na klášterní stavby a kapli sv. Anny.

 

Autor: Radek Folprecht | karma: 19.42 | přečteno: 3144 ×
Poslední články autora